Willem Boogman

composer


CV (2016)

Geboren in 1955 en opgegroeid bij de Gelderse IJssel (Nederland).
Studeerde een jaar filosofie aan de Universiteit van Utrecht (1974-1975). Grondige inleiding in het werk van Heidegger en Levinas. Met een aantal bevriende filosofen de Palladium Kringh opgericht om de studie ook buiten de academie voort te zetten. Lezingen georganiseerd.
In 1975 compositiestudie begonnen aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag (Peter Schat, Louis Andriessen) en beëindigd bij Ton de Leeuw aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam in 1983. Orkestratie-lessen bij Klaas de Vries in 1983.
Van 1980 tot 1984 deelgenomen aan het Werkplaatsproject (een samenwerkingsverband van instrumentalisten en componisten) van het Asko Ensemble: mijn eigenlijke leerschool. De muziek leren kennen in haar meest grote reikwijdte, van binnen en van buiten.
Onder de indruk van het theoretische werk van Stockhausen, de muziek van Varèse en de schilderijen van Mondriaan. Wegen die gevonden worden in het elementaire van muziek.

ideeën

Ideeën die direct gerelateerd zijn aan het leven van vandaag of aan bestaande muziek vormen veelal het uitgangspunt voor mijn muziek: de uren van een dag in de cyclus Dag Dagelijks, een dansfeest in Raving, het geluid van de sterren in Sternenrest (afgeleid van de laagfrequente golven die sterren uitzenden), de eeuwige vreugde van de liefde in de cyclus Canto gioiosamente / Liefde een woning.
In een reeks composities, soms aangeduid met de ondertitel ›modulationes‹, transformeer ik bestaande muziek tot een nieuwe muzikale identiteit, zoals bijvoorbeeld in Distant Voices dat gebaseerd is op riffs uit de popmuziek en Intermezzi op de Johannes Passie van Bach.
In mijn meest abstracte muziek zijn er voor de luisteraar referenties die bekend zullen overkomen en in mijn meest toegankelijke muziek speel ik met het onbekende.

componistenwerk

Werk uitgevoerd in festivals (Nederlandse Muziekdagen, OUTPUT Festival, November Music, Huddersfield Contemporary Music Festival, Festival van Vlaanderen, Musica Sacra, Bach festival Dordrecht), en ook een aantal malen in de ZaterdagMatinee. Een speciale band met het Orgelpark te Amsterdam: in februari 2019 organiseerde het Orgelpark een Componistenportret met acht recente werken waaronder twee premières. Daarbij gaf het Orgelpark ook de opdracht voor het schrijven van Liefde een Woning nr 1.

Werk speciaal gecomponeerd voor en uitgevoerd door vooraanstaande musici (Vincent van Amsterdam, Ellen Corver, Sepp Grotenhuis, Susanne Heilig, Wiek Hijmans, Ilonka Kolthof, Sandra Macrander, Arnold Marinissen, Bobby Mitchell, Charlotte Riedijk, Olaf Tarenskeen, Geerten van de Wetering). Hieronder de cyclus Genieting voor solo-instrumenten.

Werk in opdracht van en uitgevoerd door Asko Ensemble, Asko Kamerkoor, Schoenberg Kwartet, Orkest De Volharding, Spectra Ensemble (B), Ensemble S (NL/D), Schola Heidelberg (D), KlangForum Heidelberg (D), Slagwerk Den Haag, Nederlands Kamerkoor, f.c. jongbloed, Consensus Vocalis, Ensemble Klang en het Ives Ensemble. Hieronder de cycli La Passione della Parola, Sternenrest, Day Daily, Gioiosamente Canto en From Scratch.
In 2015 ging Nous le chant III, een scenisch concert voor koor, accordeon, orgel en samples in première voor een groot en enthousiast publiek in het Orgelpark te Amsterdam.

Toneelmuziek in opdracht van de Amsterdamse toneelgroep WARNS: De vrouw van de zee van Ibsen (2012), De dame uit de provincie van Albee (2013) en Anterotikon van Karst Woudstra (2014).
Muziektheater met regisseur en performer Sandra Macrander: Verdwijnspiegel op teksten van Sybren Polet in opdracht van Stichting Perdu.

De uitvoering van La disciplina dei sentimenti door het Asko Ensemble, Asko Kamerkoor en Charlotte Riedijk o.l.v. Mark Foster verscheen op cd (1996).
Arnold Marinissen zette de opname van Genieting II voor slagwerk op zijn tweede cd met solostukken (2004).
Liminale uit Sternenrest verscheen op de promotie-cd van November Music (2009).
En Dag Dagelijks – De Uren 19-22 is te beluisteren op de jubileum-cd van f.c. jongbloed (2010).

samenwerkingsverbanden en educatie

Twee projecten met elektronische muziek, in 1989 en 2007, in samenwerking met studenten aan het Instituut voor Sonologie te Den Haag.
Vier projecten in 2009-2011 met f.c. jongbloed, een ensemble van studenten aan het conservatorium te Tilburg onder leiding van Arnold Marinissen.
Lezing over eigen koormuziek aan koordirectie-studenten aan het Conservatorium van Amsterdam in 2014.
Privéles compositie en coaching van componisten en muziekstudenten op het gebied van instrumentatie, orkestratie en arrangeren.
Schreef in 2017 in opdracht van de Nederlandse Organisatie voor Accordeon en Mondharmonica Duik langs het koraalrif voor accordeon en variabel ensemble, speciaal gericht op kinderen tussen 12 en 16 jaar.
Langdurige samenwerking met beeldend kunstenaar Alexandra Roozen, voorlopig resulterend in From Scratch, een muziekcyclus die gebaseerd is op haar tekeningen, voor zeven of acht musici.

functies

Na de studie tot 1989 gewerkt als freelance muziekkopiist op het gebied van eigentijdse muziek en filmmuziek. Incidenteel ingevallen als redacteur bij uitgeverij Donemus.
Van 1989 tot 1999 lid van het Rudolf Escher Comité. Een aantal werken van Rudolf Escher voltooid en bewerkt, waaronder Protesilaos en Laodamia en de Eerste Symfonie; respectievelijk uitgevoerd door het Radio Kamerorkest met solisten en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Redacteur van Eschers oeuvrecatalogus (Rudolf Escher / Het Oeuvre, Utrecht 1998).
Van 2003 tot 2018 artistiek leider van het Asko Kamerkoor, een semi-professioneel koor gespecialiseerd in eigentijdse, actuele muziek.

publicaties

1991
Toelichting bij de versie 1991 van de Eerste symfonie van Rudolf Escher (met een hoofdstuk annotaties); Donemus, Amsterdam 1991, herziene uitgave 1993

1992
›Rudolf Escher: Concerto voor strijkorkest‹ (programmatoelichting)

1998
Rudolf Escher / Het Oeuvre, Utrecht 1998 (als coredacteur)

1998/2010
›Het modernisme, Rudolf Escher en wij; Een kritisch essay over het modernisme in de muziek‹ (zie www.willemboogman.nl/writings.html)

2000
Rudolf Escher – a life in compositions. His piano music.
Complete Piano Music, Ottavo OTR C90075 (CD-boekje)

2001
De nostalgie van Rudolf Escher
Composers Voice classics CV 104 (CD-boekje)

›Een lezing voor New York‹ in Tijdschrift voor Muziektheorie, jaargang 6, nummer 3, Amsterdam; p. 222-229 (over Genieting en La disciplina dei sentimenti)

2006
De melodie van Rudolf Escher
(over Eschers koorwerken) Zie www.willemboogman.nl/writings.html

2009-
notes - no notes | nootnotities
(over het ›functioneren‹ van muziek) Zie >>

Zie ook:
soundcloud

Back to top